Már 172 szócikk közül válogathatsz.

A Szépségpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes szépség tudástár. Legyél Te is a Szépségpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A stria vagy terhességi csík egy a kötőszövetben bekövetkező, visszafordíthatatlan elváltozás, melyet a gesztagén hormonok és a hirtelen térfogatváltozás idéz elő. A bőr feszülése következtében a bőr alatti kötőszövetet alkotó rugalmas rostok a fokozott terhelésnek nem tudnak ellenállni és csíkszerűen megszakadnak, kialakulnak a párhuzamos lefutású, változó szélességű, heghez hasonló elváltozások, melyek fölött a hámréteg megnyúlik, elvékonyodik. A megjelenéskor vöröses, enyhén kiemelkedő vonalak általában a terhesség harmadik trimeszterében jelentkeznek, később elhalványodnak, gyöngyházfényűvé válnak és visszahúzódnak, de többé nem tűnnek el. Az esetek nagy részében a hason, a csípőn, a combon illetve a mellek területén keletkeznek. A kialakulásukra való hajlam örökölhető is, vagyis ha már előfordult a családban, érdemes még nagyobb gondot fordítani az érintett testrészek ápolására. A súlytöbblet mértéke is befolyásolja a striák megjelenését. 
A striákra is igaz, hogy könnyebb megelőzni keletkezésüket, mint a már meglévőket enyhíteni. A terhesség kezdetétől tartsuk puhán és eddzük a bőrt, hogy fel legyen készülve a tágulásra. Eleinte naponta egyszer, az utolsó harmadban akár kétszer is kenjük be a pocak (szükség esetén combok, felkar) bőrét striaképződést megelőző krémmel vagy E-vitamin tartalmú olajjal, és körkörös masszázsmozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe. Amíg még nem feszül nagyon a has bőre, enyhe, felületi csipkedő masszázzsal is edzhetjük. A striáktól fenyegetett bőrfelületeket érdemes hetente egy-két alkalommal testradírral vagy luffa szivaccsal átdörzsölni. 
A már kialakult striák tökéletesen semmilyen módszerrel nem tüntethetők el. Az utókezelésre javasolt kozmetikai termékek hatása jobbára csak a friss stria vöröses színének mérséklésére korlátozódik. 
Az orvosi kezelések annál eredményesebbek, minél frissebb striával keressük fel a bőrgyógyászt vagy a fényterápiás lézerklinikát. A kezelések eredményeként maximálisan 60-80 százalékos javulás érhető el.
A legelterjedtebb kezelési eljárás során alacsony koncentrációjú triklór-ecetsavat használnak, mellette otthoni kezelésre A-vitamin-sav krém napi kétszeri használatát írják elő. Az eljárást legalább 8-10 alkalommal szükséges megismételni. A kezelés kiegészíthető fotorejuvenációs programmal (nagy energiájú villanófény), amely fokozza az eredményességet. A már kifehéredett striák normál bőrszínné alakulását jelentősen elősegíti az UV-B fény hatásán alapuló orvosi fényterápiás (relume) kezelés.


A szócikkhez társított címkék:
bőr , stria , terhesség , terhességi csík , testápolás
Patikapédia Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Mammutmail Vinopédia
orvosi tudástár marketing-média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga tudástár

nagy fájlok küldéséhez

borászati tudástár