Már 172 szócikk közül válogathatsz.

A Szépségpédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes szépség tudástár. Legyél Te is a Szépségpédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


melanin, pigmentáció, bőrszín
 

A melanin nevű fehérje a bőr színét meghatározó festékanyag, mely egyben természetes fényvédelmet is biztosít. A melanin a hámréteg legalsó alrétegében, a bazális rétegben (stratum basale) keletkezik fehérjeszintézis során a hengerhámsejtek között található hatszög alakú festékképző sejtekben, a melanocitákban. Belsőelválasztású mirigyeink közül a hipofízis, a mellékvesék valamint a nemi mirigyek játszanak szabályozó szerepet a pigment szintézisében. Bőrünk kétféle melanint is tartalmaz: a barna pigmentációt adó eumelanin fotoprotektív – véd a napsugárzás ellen, és az UVB sugárzás serkenti a termelődését. A sárga és vörös pigmenteket adó pheomelanin fotoagresszív, vagyis a napfény hatására rákkeltővé válhat. 
Annak alapján, hogy az emberek bőre milyen arányban tartalmazza a kétféle melanint 6 féle fototípust különböztetünk meg: I.kelta

II. skandináv

III kaukázusi/ázsiai

IV: mediterrán

V.-VI. afrikai

A bőr pigmentáltságától függően hosszabb-rövidebb időt tölthetünk a napon leégés nélkül. Bár a napozás következtében, a barnulás által erősebb fényvédelemre teszünk szert, számos egyéb kockázatnak tesszük ki bőrünket. A tavaszi-nyári időszakban a szabadban való tartózkodás, napozás esetén kiegészítő fényvédelemre van szükség.
A melanin oxidálószerek hatására színtelen anyaggá válik, ezért lehetséges a kozmetikumok általi folthalványítás
 

Fotó: Estée Lauder


A szócikkhez társított címkék:
bőr , bőrszín , fényvédelem , melanin , napozás
Patikapédia Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Mammutmail Vinopédia
orvosi tudástár marketing-média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga tudástár

nagy fájlok küldéséhez

borászati tudástár